mariawalkerandersson.blogg.se

En blogg om en Kostvetares tankar kring mat, hälsa och träning och livet däremellan!

åldersnoja?

Kategori: Allmänt

Ja, åldersnoja känns som ett ganska vanligt fenomen. Vet inte om åldern jag och många av mina vänner är i nu innebär extra mycket åldersnoja, ibland känns det så i alla fall. Det är många, jag inkluderat, som tycker att nästa ålder närmar sig alldeles för fort, och att man för det mesta känner sig som 20, eller 21 max! och när nån frågar hur gammal man är måste man räkna efter och tänka innan man svarar för inte kan jag väl vara XX år?
 
Jag kan bli ganska skraj när jag tänker på ålder. Så mycket man vill göra och hinna med innan det är för sent. Men jag hörde en ny tanke om ålder och åldersnoja som fick mig att tänka till:

Vi får i alla fall bli ett år äldre.
 
ja, det kanske inte känns som en lyx för de flesta? men om man tänker på vad alternativet är, så har vi det himla bra att vi får en till födelsedag, vi får bli ytterligare ett år äldre där vi får uppleva massa spännande saker. För jag kan lova, för dem som inte fick någon nästa födelsedag eller de som vet att de kommer försvinna innan de får fylla ett år till, skulle önska, mer än något annat, att de fick bli ett år äldre.
så nästa gång åldersnojan slår till, tänk efter.
 
älskar denna bild. och jag hatar att du inte får bli ett år äldre.
 
 

Varför chiafrön?

Kategori: Allmänt

Chiafrön är ju rätt hett just nu får man säga. Och ja, jag har också hakat på trenden. Men blev lite upprörd på mig själv att jag bara gjort det utan att helt läst på VARFÖR dom små fröna är så bra att äta. Så nu har jag gjort min research och hittat detta: 
 
 • chiafröna kommer från en planta som heter Salvia Hispanica
 • Chia betyder styrka ancient Mayan
 • chiafröna är fyllda med fiber, protein, omega 3 fett (8ggr mer än i lax!), & massa mikronutrienter (vitaminer och mineraler)
 • dom innehåller massa antioxidanter
 • nästan alla kolhydrater i chiafrön är fiber, vilket också är anledningen till att de kan suga åt sig så mycket vatten
 • de innehåller protein med bra kvalitet och essentiella aminosyror så att kroppen kan använda proteinet till att bygga upp kroppen
 • de är rika på kalcium, magnesium, fosfor och protein - alla dessa ämnen är bra för vårt skelett!
 • När chiafrön blandas med vatten bildas en gelé, vilket beror på att kostfibrerna i fröna är vattenlösliga. Samma process händer i magen, där gelén bildar en naturlig barriär mellan matsmältande enzymer och kolhydraterna i kosten.
Så köp lite chiafrön och strö dom på yoghurtem, blanda i smoothien, ha på de på gröten, gör chiapudding genom att blanda 1 del chiafrön med 9 delar vätska (1 msk till 1 dl vätska), rör om då och då och låt sen stå över natten eller ett par timmar, gott att smaksätta med vanilj! ös på med bär, kokos och nötter innan du äter!
 
Chia Seeds In A Bowl

Buffé nr 11 är ute

Kategori: Allmänt

ja, så damp det äntligen ner i brevlådan - novembernumret av Buffé med alla grejer jag och Tess jobbat med under praktiken. Köttbullsprojektet är såklart det största arbetet men i stort sett alla recept har vi antingen provlagat eller arbetat fram under praktiken, så spännande att se det i tryck! Julgodiset på Linas Curry och knäcken har vi nog jobbat mest med utanför köttbullarna. & Cannelonin i "halv tolv"-avsnittet har (vi och) Sofia lagat typ 20 ggr känns det som! 
 


 
Så förutom att testa köttbullarna finns det massa saker jag vill rekommendera er att laga från det här fina numret:
 1. Saffranskransen är helt ljuvlig nu till adventstider!!
 2. sötpotatisplättarna i avsnittet "vardagsrätter" är supergoda
 3. bönkakan på sista sidan är också en riktig höjdare - perfekt för den som älskar morotskaka men vill ha en variant på den
 4. På "Linas Curry" finns ett recept på Noisettetoppar med apelsinchoklad. alltså JEZUS. behöver inte säga mer, dom tog slut fort efter att vi provlagat receptet! (gillar man inte apelsinchoklad kan man ta någon annan av Marabous choklader som inte har alltför stora bitar i). Kaffekolan på den sidan är också jättegod.

så ta en kopp kaffe och njut av en bra tidning!! (kan behövas nåt gott att tugga på till kaffet: varning för  att man blir suktad!!) om ni har nån fråga om nåt i tidningen är det bara att fråga :) !