mariawalkerandersson.blogg.se

En blogg om en Kostvetares tankar kring mat, hälsa och träning och livet däremellan!

Semlor!

Kategori: Allmänt

Nu är det Semmeltider indeed. Tack vare en semmeltokig roomie som inte äter gluten så har vi två gånger försökt oss på glutenfria semlor, båda gångerna blev... bra, även om det är svårt att efterlikna vanliga vetebullar såklart.. men gott har det blivit ändå! Med mandelmassa och grädde är det ju svårt att misslyckas! Tänkte dela med mig av receptet till de som liknar vanliga semlor i smaken, utseendet vet jag inte riktigt vad jag ska säga om...
Ingredienser 9 glutenfria bullar
25 g jäst
4 dl mjölk
1 dl socker
1/4 tsk nystött kardemumma
37,5 g smör
500 g glutenfri mjölmix
½ tsk salt

1. Smält smöret och blanda det med mjölken. Värm sedan blandningen tills det blir fingervarmt.
2. Rör ut jästen i lite av mjölkblandningen tills den löst upp sig. Tillsätt resten av vätskan.
3.Rör i socker, salt och kardemumma
4.Tillsätt den glutenfria mjölmixen, lite i taget till du fått i 500 gr. Låt sedan degblandaren jobba med degen i minst 5 minuter. Degen kommer vara ganska kletig, men det ska den vara. Bullarna blir torra, hårda och kompakta om man tillsätter mer.
5. Klicka upp degen i 9 normalstora muffinsformar, du kan fylla dem upp till "kanten". Låt jäsa i 30 minuter under något som inte fastnar så mycket i degen, vi tog aluminiumfolie.
6. Grädda i ugnen på 225 grader i 6-8 minuter.

Fyll bullarna med mandelmassa och grädde när bullarna svalnat lite.


som ni ser skulle man klicka i smeten i muffinsformar eftersom den var så kletig, detta resulterade i många olika former på semlorna!
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: