mariawalkerandersson.blogg.se

En blogg om en Kostvetares tankar kring mat, hälsa och träning och livet däremellan!

Lyxiga kanelbullar

Kategori: Allmänt


 
När man är ledig hinner man baka. Så det gjorde jag häromdagen. Kanelbullar med en twist som gör att de liknar amerikanska Cinnamon buns litegrann. Hade inget pärlsocker så hade på socker i form av glasyr istället. Fruktansvärt goda faktiskt. 
 
Recept vetedeg
125 - 150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 paket jäst
ca 1 tsk salt
ca 1 tsk kardemumma
ca 15 dl vetemjöl

*Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke & häll på mjölk- och smörblandningen och rör tills jästen löst sig.
*Tillsätt socker, kardemumma, salt och arbeta in vetemjölet lite i taget till en blank och smidig deg. Jag körde för hand, men det går ju bra med degkrokar eller bakmaskin!
*Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Gör fyllningen under tiden. 
*Knåda degen och tillsätt lite mjöl om den är kladdig. Dela den i två och kavla ut varje del till en rektangel, 0,5 cm tjock ungefär. Bred på fyllningen och skär i ca 20 bullar per rektangel.
*Lägg i bullformar eller på bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 min till.
*Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker, hackad mandel, kokos eller liknande. 
 
Fyllning:
Smör
socker
kanel
vaniljpulver
mandelmjöl
mjölk

Ja, alltså, jag vispade/rörde ihop de här ingredienserna på en höftning, syftet med mandelmassan och mjölken var att få det att likna mandelmassa. Så kör på känn, smaka av, så blir det säkert bra!

Glasyr - om man vill lyxa till det
25 g smör
0,25 dl mjölk
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, ta bort kastrullen från plattan och vispa i florsocker och vaniljsocker tills du har en fin glasyr. Ringla på på bullarna när de är helt svala!


Toppade mina bullar med hackad mandel och chiafrön