mariawalkerandersson.blogg.se

En blogg om en Kostvetares tankar kring mat, hälsa och träning och livet däremellan!

Börja grodda nu!

Kategori: Allmänt

Groddar. Vilket superlivsmedel! Har blivit introducerad till denna nyttighet av vår kära inneboende Christian. När man groddar en böna (lins, frö eller liknande) så ökar näringsinnehållet (av mineraler och vitaminer) med flera hundra procent, ca 300 % i genomsnitt, ifrån innehållet när det "bara" är en böna. Eftersom bönan vid groddningen gör sig redo för att skapa en ny böna bildas massa nya näringsämnen och groddarna är smockade med näring när de är ätbara! 1. Ta ca 1 dl mungbönor (t.ex!) och skölj i ett durkslag eller sil.
2. Lägg bönorna i en ganska stor glasburk, ca 500 ml. Häll på kallt vatten, till hälften av burken ungefär. Låt stå i burken i rumstemperatur i 5-12 timmar med lite papper/duk över öppningen. 
3. Häll av vattnet från bönorna och skölj dom noga i durkslag/sil.
4.. Lägg tillbaka bönorna i burken (utan vatten!) och täck burken med lite papper eller nån finmaskig duk, sätt på en toffs eller gummisnodd så det hålls på plats. Låt stå i rumstemp. gärna lite lutat i ett diskställ t.ex
5. Skölj bönorna 2 ggr per dag, efter 2-3 dagar kommer du ha finfina groddar. När "svansen" är längre än bönan är de ätbara!

Ät som sallad, på mackan, till maten ....
 
 
Kommentera inlägget här: